★GUERRA PER LA TERRA★: Crònica del cercavila en commemoració de la crema de Vila-real
Guerra, guerra per la terra, cridem tots el catalans..., que se'n vagi el rei d'Espanya que ens vol esclavitzar...., GUERRA PER LA TERRA!!

diumenge, 17 de gener del 2010

Crònica del cercavila en commemoració de la crema de Vila-real

Ahir, 16 de gener s'ha portat a terme a Vila-real la cercavila commemorativa de la crema de la ciutat a mans de l’exercit borbònic en la Guerra de Successió.

La convocatòria, que es ve desenvolupant any rere any, compta cada cop amb més participants que recorden el crit de: “Socarrats però no vençuts!”

La cercavila reivindicativa ha començat a les 12:00 de la cantonada del carrer Major amb Pere III a Vila-real, ha recorregut els carrers del centre per acabar en la Torremoxa, l’últim vestigi que queden de les muralles i per tant símbol de resistència del poble de Vila-real.

Després a les 14:00 s'ha fet un dinar popular al Casal Jaume I, que està en el carrer Soldades.


El poble de Vila-real, a la comarca de la Plana Baixa, va eixir al carrer per defensar la terra al 1706. Un poble desarmat sense cap tipus d’exercit que els recolzara que va sofrir un càstig exemplar, va ser passada pel ganivet la majoria de la seua població i es va cremar la vila, al igual que Xàtiva, en un intent d’atemorir les possibles resistències del poble català enfront de l’ocupació espanyola.

2 comentaris:

Jordi Vàzquez ha dit...

Et passo un article similar per a complementar el teu. Aquesta data hauria de ser molt recordada. Així mai oblidaríem per quin motiu som on som ara.

http://utopiapossible.blogspot.com/2010/01/81-vila-real-1706-no-oblidem.html

Pere ha dit...

gràcies crack! molt bo el text.